Leírás
Zatar fűszerkeverék
A zatar fűszerkeverék a közel-keleti és arab konyha egyik jellegzetes fűszerkeveréke.
Összetevői
szezámmag, kakukkfű, oregánó, sumac (ejtsd: szumák).
A sokféle változata létezik, melyek valamelyest különböző ízvilágot képviselnek. A szinte kötelező szezámmagnak és oregánónak köszönhetően egyszerre friss és diós jellegű ízeket kölcsönöz az ételnek, letagadhatatlanná téve keleti-mediterrán származását.
A zatar konyhai felhasználása
Zatar fűszerkeverékkel készült mediterrán csicseriborsó salátaA zatar fűszerkeveréket felhasználhatjuk sokféle étel ízesítésére, amelyeknél a közel-keleties ízvilágot szeretnénk kihangsúlyozni. Ajánljuk fő ételekhez, levesekhez, salátákhoz, hideg tálakhoz. Gyakorlatilag bármire rászórhatjuk: paradicsomra, avokádóra, kenyérre, lángosra, mártásra, sült krumplira; széles körűen felhasználható.
Ha a zatar fűszerkeverékkel ízesítünk, más fűszerekre általában nincs is szükség, mivel a fűszerkeverék sok esetben önmagában is megállja a helyét.
Ettől függetlenül, ízlésünk szerint, társíthatjuk fokhagymával, friss zöld fűszerekkel, citrommal, pirított magvakkal vagy akár chili pehellyel.
A zatar fűszerkeverék sajátságos ízvilágát még jobban előhozhatjuk, ha olajon vagy növényi vajon pirítjuk. Hevítsük fel egy kis serpenyőben az olajat vagy zsírt, majd vegyük le a tűzhelyről, és keverjük el a zatar fűszerkeverékkel. Csepegtessük például pirított kenyérre.
Mi az a sumac
A sumac egy fűszer, mely a magyar konyhában még nem honosodott meg. A szömörcék családjába tartozik; a görög és a török konyhán kívül a közel-keleti gasztronómia is előszeretettel használja.
A sumac aromás illatú fűszer. Íze savanyú, kicsit gyümölcsös és - citrusokra emlékeztetően - fanyar. A sumac ennek a fanyarságnak köszönhetően kihozza az ételek ízét, felerősítve a többi fűszer aromáját.
A sumac igazi tartópillére a zatar nevű fűszerkeveréknek, ami az arab világban igazi alap már az egyiptomi idők óta.
A zatart serkentőszerként is használják, vizsgák előtt lehet érdemes ezzel a fűszerkeverékkel megszórt kenyeret, pitát fogyasztani.