Leírás
A vörösáfonya finom, egészséges aszalvány
- Értékes ásványi anyagokat tartalmaz, kalcium, magnézium, kálium, nátrium, vas, cink és mangán, foszfor is van benne.
- Gazdag A-, B-, C-, és E-vitaminban.
- Flavonoid-tartalma miatt érvédő hatású.
- Erősíti az immunrendszert, véd a fertőzések ellen.
- Sejtregeneráló, méregtelenítő hatású.
- Antioxidáns tartalma sokoldalú védelmet nyújt a szervezetnek.
- Hatással van a húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére.
Elsősorban nyersen fogyasztják, de sokrétű a felhasználása. Kompótok, pudingok, lekvár, dzsem, mártások, édes rizs készíthető belőle. Süteményekben, müzlikben finom.
A vörösáfonya hegyvidéki növény, az erdei fenyvesek jellegzetes örökzöld törpecserjéje.
Észak-Amerikában és Észak-Európában őshonos. Magyarországon a Kőszegi-hegységben, a Mecsekben a Zemplénben, az Őrségben, Göcsejben él. Levelei télen is élénkzöld színűek.
Recept: áfonyás zabpehely
Hozzávalók:
- 5 dl víz
- só
- 8 evőkanál zabpehely (80-100 g)
- 1/2 teáskanál fahéj
- 1 marék aszalt áfonya
- kb. 3 dkg durvára vágott dió
- 1 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál méz
- 1 bögre növényi tej
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet a sóval, és lassú tűznél kevergetve adjuk hozzá a zabpelyhet. Állandó keverés mellett addig főzzük, míg besűrűsödik. Forgassuk bele a diót, a lenmagot, a fahéjat, az áfonyát. Fedjük le és néhány percig hagyjuk állni. Tejjel és mézzel tálaljuk.
Cikkszám: 561887