Leírás
Vörös jázmin rizs
Illatos, hosszú szemű ázsiai rizsfajta. A nevében szereplő vörös jelző a rizskorpa színére utal. A hántolás után a vörös rizs esetében nem koptatják le a rizsszemről a korpát, így számos fontos tápanyag, élelmi rost, antioxidáns és vitamin megmarad benne a feldolgozás során. Az egészségesebb és változatos étkezési lehetőségeket kedvelők körében igen népszerű ez az aromás, magas tápértékű rizsfajta.
Tulajdonságait tekintve nem ragad össze főzéskor, enyhén mogyoróízű, egy jellegzetes földies aromával. Erős antioxidánst tartalmaz, ez adja sajátságos színárnyalatát. Főzés során a színe elhalványulhat. Valamivel rágósabb, mint a fehér rizs.
A vörös jázmin rizs ásványi anyagokat tartalmaz: magnéziumot, vasat, kalciumot, mangánt, molibdént és foszfort.
A vitaminok közül a B-vitamin található meg benne.
A fehér rizshez képest magasabb a fehérje- és a rosttartalma.
Glikémiás indexe közepes (nagyjából 55-ös).
Felhasználhatjuk bármilyen ételhez, amelyhez amúgy a barna rizs vagy valamilyen hosszú szemű rizsfajta passzolna.
Mint általában a hántolatlan rizseket, ezt is érdemes átmosni a főzés előtt és áztatni, nagyjából fél órát. Minél tovább ázik, annál kevésbé lesz rágós. Akár egy éjszakán keresztül is hagyhatjuk ázni.
A vörös jázmin rizshez dupla vagy két és fészeres mennyiségű hideg víz szükséges. Forraljuk fel, kicsit kavargassuk, majd alacsony lángon főzzük lefedve nagyjából 20-25 percig. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk állni 10 percig lefedve.
100g vörös jázmin rizs tápértéke:
Energia KJ-ban: 1516
Energia Kcal-ban: 362
Zsír: 2,7g
- amelyből telített zsírsav: 0,5g
- amelyből telítetlen zsírsav: 2,2g
Szénhidrát: 79,3g
- amelyből cukor: <0,1g
Rost: 3,4g
Só: 0,15g
Receptek jázmin rizzsel
Epres gyümölcsrizs
Zöldségnyárs jázmin rizzsel
Kókuszos tejberizs eperzselével
Áfonyás rizstorta
Hús nélküli töltött káposzta
Rizsfelfújt eperrel
Recept: jázmin rizs zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
25 dkg jázmin rizs
1 fej felaprított vöröshagyma
3-4 gerezd felaprított fokhagyma
kevés hidegen sajtolt olaj
só ízlés szerint
csipetnyi zöldfűszer (bazsalikom, kapor, citromfű, majoranna, snidling)
Elkészítés:
A hagymát az olajon megpároljuk, a végén hozzáadjuk a fokhagymát (ügyeljünk, hogy meg ne égjen).
A megmosott rizst hozzákeverjük, hozzáadjuk a sót, a zöldfűszereket és felöntjük a rizs mennyiségéhez képest kétszeres mennyiségű vízzel.
Grillezett, vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.
Cikkszám: 21164