Leírás
A kölesliszt jellemzői
- az egyetlen gabonaféle, amelyik teljes értékű fehérjéket tartalmaz, és amelyik lúgos kémhatású. Nem okoz gázképződést, könnyen emészthető.
- Gazdag ásványi anyagokban: kálium, kalcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium, fluor, szilícium
- Vitaminjai: A, B1, B2, B3
A kölesliszt konyhai felhasználása
A kölesliszt kedvező tápanyag-összetételű liszt, mely enyhén sárgás színű. A kukoricaliszthez, rizsliszthez hasonlóan felhasználható olyan receptek készítésekor, amikor kevés lisztet kell csak felhasználni. Egyéb lisztekkel keverve süteményeket, kenyereket, pogácsát, palacsintát, indiai kenyeret: naant, tortillát, húsmentes fasírtot, pizzát lehet belőle készíteni. Ilyenkor egyéb kötőanyag (útifűmaghéj, lenmagliszt, chia mag) használata is szükséges a nyújtható tészta kialakításához.
A köles története
Az egyik legősibb indiai kultúrnövény a köles. Európa bizonyos pontjain már a Krisztus előtti időben is termesztették. 100-150 évvel ezelőtt még óriási jelentősége volt a táplálkozásban, a 20. századra azonban jórészt feledésbe merült. Persze az egészséges étkezés divatja újra behozta, már szinte akárhol hozzá lehet jutni. Ez azért jó hír, mert feltehetően ez a Föld ásványanyagokban egyik leggazdagabb gabonája.
100 gramm kölesliszt tápértéke:

Energia KJ-ban: 1470 Energia Kcal-ban: 384
Zsír: 5,3g
- amelyből telített zsírsav: 0,9g
Szénhidrát: 56,8g
- amelyből cukor: 0,3g
Fehérje: 14,3g
Rost: 8,1g
Só: 0,03g
Cikkszám: 20146