Leírás
A törökmogyoró jellemzői
A törökmogyoróban megtaláljuk a diófélék minden jó tulajdonságát.
Jelentős fehérjeforrás, 100 grammja 14g fehérjét tartalmaz.
Fontos mikroelem és ásványi anyag forrás, magas a mangán, kálium, kalcium, réz, vas, magnézium, cink és szelén tartalma.
Vitaminok közül az E- és B-vitamin tartalma számottevő. Az E-vitamin jót tesz a bőrnek, fontos antioxidáns, erősíti az immunrendszert. A B-vitaminok az idegrendszer megfelelő működéséhez járulnak hozzá.
Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb, mégsem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag. Linolsava csökkenti a rossz koleszterint és növeli a jó koleszterin szintjét, ezzel hozzájárulhat a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentéséhez.
Folsavtartalma kimagasló az olajos magvak között. Ez a vitamin sok fontos folyamatban vesz részt a szervezeten belül (aminosavak és nukleinsavak anyagcseréje, vérképzés).
Gazdag rostokban, ezzel támogathatja az emésztőrendszer megfelelő működését.
Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő. Amellett, hogy finom számos kedvező élettani hatással bír.
A törökmogyorófa sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől terem. A termést rojtos kupacs rejti, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót.
100 gramm törökmogyoró tápértéke:

Energia KJ-ban: 2742
Energia Kcal-ban: 665
Zsír: 63g
- amelyből telített zsírsav: 4,5g
Szénhidrát: 6g
- amelyből cukor: 4g
Fehérje: 14g
Só: 0g
Receptek törökmogyoróval

Zabpehelyalapú nutellaszelet
Mogyorókrém
Vegán nutella fudge
Mangótrüffel
Márványkeksz
Gyümölcskenyér helyett
Kalács házi mogyorós krémmel
Bulkshop energiaszelet
Fekete bab brownie
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt