Leírás
A shiitake gomba jellemzői
A shiitake gomba része az egészséges táplálkozásnak, mivel alacsony a kalóriatartalma, nem tartalmaz zsírt, viszont tápanyagokban gazdag. A-, B-, niacin (B3), B12-, C- és D-vitamin tartalma jelentős, és az ásványi anyag tartalma is, mint a vas, a kálium, a kalcium, a magnézium, a mangán, a vas, a réz, a cink és a szelén. A shiitake gomba kitűnő forrása a diétás rostnak és a fehérjének, és több aminosavat tartalmaz mint a hús (lizin, arginin, metionin, fenilalanin). Egy tanulmány szerint a shiitake gomba nagy hatással van a koleszterinszintre. Erősítheti az immunrendszert, csíraölő, csökkentheti a fogszuvasodás kialakulásának veszélyét.
A shiitake gomba ázsiai országokban őshonos gombafaj, amit élelmiszerként és gyógyhatása miatt is széles körben fogyasztanak évszázadok óta. Csodaszerként ismert amit a lentanin nevű hatóanyagának köszönhet, ugyanis ez az anyag az immunrendszert erősíti és ezáltal segíthet a betegségek leküzdésében.
10 percig áztassuk 80C-os vízben, és utána öblítsük le.
Receptek shiitake gombával
Shiitake gombakrém
Shiitake gombakrémleves
Fekete burgerek
Shiitake gombával töltött paprika
Feketebab-gombócok
Cikkszám: 20105