Leírás
A sárgaborsó tulajdonságai
A zöldborsószemeket hántolják, szárítják, azaz megszabadítják a külső halvány héjuktól a hasítási folyamat során. Így a gömbölyű borsószem két lencse alakú részre esik szét. Sárga és zöld színekben is létezik.
A sárgaborsó jól tárolható, ízletes levest és főzeléket készíthetünk belőle.
Az egészséges élelmiszerek között rangos helyen áll.
Kiváló forrása a B1 és B2 vitaminnak, pantoténsavnak, biotinnak, folsavnak, E-vitaminnak.
Magas a kálium-, kalcium-, foszfor-, magnézium-, vas-, cink- és mangántartalma.
Káliumtartalma csökkenti a lerakódások képződését az erek falán, jótékonyan hat a magas vérnyomásra is.
A szárazborsó molibdént is tartalmaz.
Nagyon kedvező az aminosav-összetétele.
Méregteleníti is a szervezetet, ami többek között az előbb említett jelentékeny molibdén-tartalmának köszönhető.
A sárgaborsó szinte mindenütt megterem, nem csoda, hogy a világon mindenhol fogyasztják: Európában, Ázsiában, Afrikában, Amerikában és Ausztráliában is.
100 gramm sárgaborsó tápértéke:

Energia KJ-ban: 1442
Energia Kcal-ban: 340
Zsír: 1g
- amelyből telített zsírsav: 0,2g
Szénhidrát: 61g
- amelyből cukor: 5,1g
Fehérje: 21g
Só: <0,02g
Recept: sárgaborsófőzelék egyszerűen
A sárgaborsófőzelék hozzávalói
- 250 g sárgaborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 liter zöldséglé kockából
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 1 kávéskanál aprított friss rozmaring
- 2 db babérlevél
- só,bors
- 1 evőkanál olívaolaj
A sárgaborsófőzelék elkészítése
A sárgaborsót áztassuk be egy éjszakára. A felaprított hagymát pároljuk meg, adjuk hozzá a pirospaprikát és a fokhagymát, ügyelve, hogy ne égjenek meg. Adjuk hozzá a leszűrt sárgaborsót, a babérleveleket, a sót, a borsot és öntsük fel a zöldséglével.
Fedő alatt főzzük puhára.
A rozmaringot csak a végén adjuk hozzá. szórjuk bele, ha szükséges, igazítsunk a fűszerezésen és a főzelék sűrűségén.