Leírás
A rizsliszt jellemzői
A héjuktól megfosztott, hántolt rizsszemeket a lehető legfinomabbra őrlik, így nyerik a nagyon selymes textúrájú rizslisztet, amelyben az értékes tápanyagok ugyanúgy megmaradnak, mint a hántolt rizsszemekben. Ebből készül például a kínai konyha mindennapos fogása, a rizstészta.
A rizsliszt felhasználása
A rizslisztet rendkívül sokféleképpen használhatjuk fel. Kiváló az omlós tésztákhoz, az édes tésztákhoz, finom galuska, de még palacsinta és puding is készíthető belőle. Lehet más lisztekkel is keverni és tökéletes megoldás levesek, főzelékek, szószok sűrítésére. A rizslisztből készült sütemény sütésekor nincsen szükség tojásra.
Mivel nem tartalmaz glutént, az arra érzékenyek gyakran beiktathatják étrendjükbe.
A rizsliszt fontos tápanyagokat tartalmaz
A rizs egészséges, teljes értékű táplálék, mind a 9 esszenciális aminosavat tartalmazza, de a szervezet működéséhez elengedhetetlen nem esszenciális aminosavakban is gazdag. Magas a foszfor- és a magnéziumtartalma. Mivel igen csekély mértékben tartalmaz nátriumot, mindenképpen javasolható szívelégtelenség, ödéma, magas vérnyomás és túlsúly esetén.
A rizs rövid története
A rizs hazája Délkelet-Ázsia. Legnagyobb mennyiségben Kínában, Burmában, Sri Lankán, Thaiföldön, Vietnamban és a Fülöp-szigeteken termesztik. Európában a XV. század óta ismerjük.
A rizs az egyik legfontosabb gabonafajta. Az emberiség egyik alap élelmiszere, - a Föld lakosságának többmint a fele mindennapos táplálékként fogyasztja, főleg Ázsiában és Afrikában.
Rövid- és hosszúszemű fajtákat termesztenek, és a szemeket hántolással tisztítják meg az őket fedő pelyvától.
100 g fehér rizsliszt tápértéke:
Energia KJ-ban: 1547
Energia Kcal-ban: 369
Zsír: 0,36g
- amelyből telített zsírsav: <0,1g
Szénhidrát: 77,6g
- amelyből cukor: 0,4g
Fehérje: 8,8g
Élelmi rost: 7,9g
Só: <0,1g