Leírás
A puffasztott rizs jellemzői
A puffasztott barnarizs gyorsan felszívódó szénhidrát forrás. Fogyókúrák részeként, reggelire és desszertként is fogyasztható. Tejbe, joghurtba vagy kefírbe keverve, de önmagában is kellemes ropogtatnivaló.
Gluténmentes, cukormentes. Cukorbetegeknek kifejezetten ajánlott a gyakori rizsfogyasztás, mivel stabilizálja a vércukorszintet. Káliumot, kalciumot, magnéziumot, valamint B1, B2, B6 vitaminokat is tartalmaz.
Alexander P. Anderson, amerikai biokémikus 1902-ben állított elő először puffasztott rizst. A rizsszemeket nagynyomású, 200 Celsius-fokos kamrában hevítik, hogy a héjuk szétpattanjon. A mag belsejében lévő nedvesség gőzzé alakul át, a keményítő zseléssé válik és kifordul, majd szobahőmérsékleten megdermed.
Fogyasztása
Keverjünk össze 15-20g puffasztott barnarizst 2dl joghurttal vagy öntsünk rá növényi tejet, édesítsük, ízesítsük fahéjjal vagy vaníliával, aszalt gyümölcsökkel és már fogyasztható is.
100 gramm puffasztott barnarizs tápértéke:
Energia KJ-ban: 1196
Energia Kcal-ban: 282
Zsír: 2,9g
- amelyből telített zsírsav: 0,6g
Szénhidrát: 56g
- amelyből cukor: <0,5g
Fehérje: 7,7g
Só: 0,03g
Cikkszám: 21916