Leírás
Az oregánóról
Az oregáno szurokfűként vagy vadmajoránnaként is ismert fűszer- és gyógynövény.
Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző, gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva. Sajátos íze a majorannára és a kakukkfűre emlékeztet. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye.
A természet antibiotikumának tartják, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású.
Egész Európában elterjedt és közkedvelt fűszer. Gyakran használják paradicsommártás ízesítéséhez, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket salátákhoz adják. Nemcsak az olaszos fogásokhoz, de különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is használják.
Receptek oregánóval
Fűszeres tofukolbászok gluténmentes bagettel
Csicseriborsós egyben sült
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
Feketebab-gombócok
-
Cikkszám: 20377