Leírás
Napraforgómag jótékony hatásai
A reform konyhában és a növényi étrendet követők körében a natúr napraforgómagot a sokoldalúsága és változatossága mellett magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt is használják. Olajos magvakhoz hasonlóan a napraforgómag is szuper alapanyaga a pástétomoknak, szószoknak és mártásoknak, növényi helyettesítőknek, mint a tejföl, sajt, tejszín.
A napraforgómag B1, B2 vitaminokat, kalciumot, nikotinsavat, foszfort, vasat, káliumot, növényi zsírokat és sok fehérjét tartalmaz.
Kiemelkedő E-vitaminbomba, - az E-vitamin köztudottan az öregedés elleni vitamin, erős antioxidáns. Összetevői között megtaláljuk a karotinoidot is, ami javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát.
- Gazdag forrása a telítetlen zsírsavaknak, melyek hozzájárulnak a szív és érrendszeri betegségek megelőzéséhez, és a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez
- Magas fehérje és vitamin tartalma miatt tápláló és jól hasznosuló energiaforrás
- Élelmirost tartalma hatékonyan támogatja az emésztést és anyagcsere folyamatokat. Cukorbetegek is fogyaszthatják.
- A magnézium és kalcium tartalma hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez
Változatosan felhasználható olyan alapanyag a konyhában, ami meglepően sok ételünk eleme. Áztatással, főzéssel könnyedén használható szószok, pástétomok és növényi helyettesítőkhöz, mint a tejszín, tejföl, sajt. Nézz szét receptjeink között, ahol sok hasznos praktikát is találsz.
Húshelyettesítőként is megállja a helyét, nézd meg receptjeinket.
A napraforgómagot változatosan használhatjuk kenyérsütéshez, pogácsákhoz, kekszekhez, ragukban, levesek tetejére szórva, müzlikben. Értékes olaj sajtolható belőle.
Története - a napraforgó eredetileg dísznövény volt
Észak-Amerika nyugati részéről származik és 1510-ben került Európába, ahol 200 éven keresztül dísznövényként termesztették. A mag értékét 1716-ban Bunyan angol patikus fedezte fel.