Leírás
A napraforgó olaj jellemzői
A napraforgó olaj a magyar konyha nélkülözhetetlen és kedvelt alapanyaga. A legkülönfélébb ételekhez használható.
A növény magjából hideg úton kisajtolt napraforgó olaj a következő hatóanyagokat tartalmazza: linolsav, linolénsav, olajsav glicerid-észter.
A napraforgó olaj E-vitamin tartalma kiemelkedő
- Az E-vitamin antioxidáns hatású, semlegesíti a szabad gyököket, öregedésgátló hatású.
- Jó hatással lehet a szívbetegségekre, csökkentheti az érelmeszesedést.
- Segíthet a szem egészségének fenntartásában.
- Aktív szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében és folyadékháztartásában.
- Támogatja az izomtevékenységet, csökkenti azok kifáradását.
- Segít megőrizni a bőr szépségét, erősíti a körmöket és a hajszálakat.
- Támogatja a sejtek regenerálódását.
- Hiánya gyengíti az immunrendszert és az idegrendszert. Izomsorvadás, vérszegénység alakulhat ki.
A többszörösen telítetlen zsírsavai jótékonyan hatnak a szív- és érrendszeri betegségekre, és csökkentik a koleszterinszintet.
Sárgás színét a karotinoid okozza, ami javítja a bőr, a haj és a köröm állapotát.
A napraforgó olaját étkezési célokra és gyógyító kenőcsök készítésére is használják.
A népi gyógyászatban sebek gyógyítására és a száraz bőr ápolására használták.
A homeopátiás orvoslásban görcsoldásra és láz csillapítására alkalmazzák.
Hidegen sajtolt, természetes eredete miatt színárnyalata változhat az adott termés fajtájától függően, de ez az olaj minőségét nem befolyásolja. Ha hideg körülmények között elveszíti az átlátszóságát, opálos lesz, akkor a könnyen megégő viasztartalma miatt sütésre nem feltétlenül ajánlott.
A napraforgó Észak-Amerika nyugati részéről származik és 1510-ben került Európába, ahol 200 éven keresztül dísznövényként termesztették. A magból kisajtolt olaj értékét 1716-ban Bunyan angol patikus fedezte fel. Magyarországon nagy területen termesztett olajnövény.
Kapható 1 literes kiszerelésben is
100 gramm napraforgó olaj tápértéke:
Energia KJ-ban: 3757
Energia Kcal-ban: 898
Zsír: 100g
- amelyből telített zsírsav: 11g
Szénhidrát: 0g
- amelyből cukor: 0g
Fehérje: 0g
Só: 0g
Receptötletek napraforgó olajjal
Napraforgó kolbászkák grillfűszeres mázzal
Egészben sült karfiol napraforgó tejföllel és paprikakrémmel
Növényi sajtgolyók zöldfűszeres olajban bagett kenyérrel
Granola
Kölesdödölle
Lencsefasírt
Tofutekercs
Jóféle magvakkal töltött ünnepi rolád avagy töltött fasírt
Feketebab-gombócok
Burgonyakrokett
Spagetti recept napraforgó olajjal és zöldfűszerekkel
Hozzávalók:
- 50 dkg spagetti
- 1 csokor koriander
- 2 szál bazsalikom
- 1 szelet szendvicskenyér
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 12 dkg napraforgómag
- 5 evőkanál napraforgó olaj
- 1,5-2 dl zöldségleves kockából
Elkészítés:
A spagetti számára feltesszük a vizet melegedni.
A zöldfűszereket leöblítjük, és nem túl apróra vágjuk, a fokhagyma héját leszedjük és levágjuk a kenyér héját.
A zöldfűszereket, a fokhagymát, a kenyeret, 10 dkg napraforgómagot, az olajat és a zöldséglevest összeturmixoljuk, sóval ízesítjük.
Az időközben megfőtt tésztát leszűrjük és a szószba beleforgatjuk.
A maradék napraforgómagot szárazon megpirítjuk és a tésztára szórjuk.
Cikkszám: 20233