Leírás
A mazsola jellemzői
A mazsola a friss szőlőszem nedvességtartalmának a negyedét őrzi meg.
Rendszeres fogyasztása karbantarthatja az emésztést, lúgosít, méregtelenít, javíthatja a szem egészségét. Sok káliumot, magnéziumot, vasat és B-komplex vitaminokat, A-vitamint, béta-karotint tartalmaz. Antioxidáns hatása van. A mazsola jót tesz a bőrnek, a hajnak és a körömnek.
A mazsola önmagában fogyasztva is nagyon finom, de meleg tej mellé a legfinomabb. Csökkenti az éhségérzetet, a benne lévő gyümölcscukor gyorsan felszívódik. Mazsolával ízesítenek nagyon sokféle süteményt, tortát, töltelékeket, fagylaltokat, pudingokat, zabkását és müzliket.
Vannak olyan szőlőfajták, amelyek mag nélküliek, vagy csak egy magjuk van. Ezek a legalkalmasabbak mazsola előállítására.
A mazsola készítés legegyszerűbb módja, hogy a szemeket nem szüretelik le a tőkéről, hanem hagyják a tőkán megaszalódni. A másik módja gépi aszalás. Erre a célra is a szőlőszemeket gondosan szüretelik, hogy az apró kis kocsányok ne maradjanak rajtuk. Átmosás és szárítás után aszalógépekkel aszalják.
Mazsola termelésben élenjáró országok: Törökország, Görögország, Oroszország, Örményország, Grúzia, Ausztrália, Irán, Kalifornia/USA. Magyarországon a mazsolát a XVI. század óta ismerik.
100 gramm mazsola tápértéke:
Energia KJ-ban: 1410
Energia Kcal-ban: 332
Zsír: 0,8g
- amelyből telített zsírsav: 0g
Szénhidrát: 77,1g
- amelyből cukor: 65,4g
Fehérje: 2,7g
Só: <1g
Receptötletek mazsolával
1, Édes bulgur mazsolával és idénygyümölcsökkel recept
2, Nyers sütemény recept
3, Mákos tészta recept
4, Quinoakása aszalt gyümölcsökkel
5, Bulkshop energiaszelet recept
6, Zellersaláta aszalt gyümölcsökkel és mandulával
7, Szaloncukor recept
8, Mézes puszedli aszalt gyümölcsökkel
9, Gluténmentes kuglóf aszalt gyümölcsökkel
10, Almás, diós zabkenyér
11, Könnyen készíthető beigli
Mazsolás kuszkusz
Hozzávalók:
- 400 g kuszkusz
- 60 g mazsola
- 600 ml zöldséglé leveskockából
- 40 g vaj
- másfél kávéskanál currypor
Elkészítés:
Tegyük a kuszkuszt egy hőálló tálba, és öntsük rá a leveskockával felforralt vizet. Fedjük le és hagyjuk állni, hogy feligya a zöldséglevet. Ha már nincs leve, és még forró, keverjük bele a vajat, a curryport és a mazsolát. Tálalásig tartsuk lefedve.
Cikkszám: 20170