Leírás
A mák jellemzői
A csontok építéséhez elengedhetetlenül szükséges a megfelelő mennyiségű kalciumbevitel, és a mákszemek jelentik az egyik leggazdagabb kalciumforrást. Hetente legalább 3 alkalommal fogyasztva rendkívül hatásos a csontritkulás megelőzésben és gyógyításában.Nagy mennyiségben tartalmaz más ásványi anyagokat is: cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot.
A vitaminok közül értékes B1-B6-, B2-, niacinforrás.
A mákos étel fogyasztása megtisztítja az emésztőrendszert, mivel magához köti a lerakódott salakanyagokat. Emiatt ilyenkor bőven kell folyadékot fogyasztani.
A mák felhasználása
A mákot leggyakrabban tésztákhoz, számtalan süteményhez, réteshez, kenyérfélékhez, édességekhez és müzlikben használjuk.A mák őshazája Közép-Ázsia, de az egész világon elterjedt. Magyarországon is régóta termesztik. Étolajat sajtolnak belőle és egyes részeit a gyógyszeripar is felhasználja görcsoldók, köhögéscsillapítók, fájdalomcsillapítók hatóanyagaként.
100 gramm mák tápértéke:
Energia KJ-ban: 2227
Energia Kcal-ban: 525
Zsír: 41,56g
- amelyből telített zsírsav: 4,52g
Szénhidrát: 28,13g
- amelyből cukor: 2,99g
Fehérje: 17,99g
Só: 0,03g
Recept: mákos-mézes csík
Főzzünk ki 20 dkg cérnametéltet és hűtsük le.
A hideg tésztát keverjük össze ízlés szerinti mennyiségű darált mákkal és mézzel.
Hűtőben tartott hideg cérnametélttel a legfinomabb.
Cikkszám: 20560