Leírás
A lenmagliszt készítése során a lenmagból először hidegen kipréseljük az olajat, ezután finom lisztté őröljük.
A lenmagliszt egy magas rost-, fehérje-, vitamin- és ásványianyagforrás. Fehérjetartalma miatt vegetáriánusoknak is ajánlott, alacsony szénhidrát- és zsírtartalma miatt pedig fogyókúrázók, paleozók, Atkins-diétát folytatók is beépíthetik az étrendjükbe.Mivel hashajtó hatású is, székrekedéses tüneteket is kezelhetünk vele.
A lenmagliszt a szervezet megtisztítását is elősegíti.
A lenmagban rejlő többféle érték közül elsőként a növényvilágban szinte egyedülállóan magas fitoösztrogén tartalom emelhető ki. A lenmag magas százalékban tartalmaz Omega-3 zsírsavakat, továbbá egy, a nedvesség hatására kiváló vegyületet, aminek hatása a béltraktus belső hámrétegének karbantartásával és a béltartalom továbbításával segíti a táplálék minél előbbi kiürülését. A bél simaizom részének ingerlésével az ún. perisztaltikus mozgást erősíti. Ez a székrekedésben szenvedőknek lehet segítség. Fontos megjegyezni, hogy a bőséges folyadékfogyasztás ez esetben rendkívül fontos, hiszen a kevés nedvesség miatt, esetleg a bélben összecsomósodott lenmagtól dugulás jöhet létre. Mindez a lenmagpehely esetében is igaz, azonban egyénileg változó mértékben. Ezért a javaslat: mindenki "kísérletezze" ki, hogy neki a lenmag milyen formában felel meg, amennyiben a székrekedés megszüntetése lenne a cél. Glikémiás indexe alacsony. A mindennapi étrendbe való illesztése magas esszenciális zsírsav-tartalma miatt is ajánlott.
Energiatartalom 100g-ban átlagosan 1342kJ / 321kcal, Fehérje 33,2g, Szénhidrát 4,6g -ebből cukor 4,4g, Zsír 13,2g -ebből telített zsírsav 8,9g, Rost 17,3g. Nátrium (só) <0,03g. Ásványi anyagok: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, kén, vas, cink, nátrium, klór, mangán, szilícium, réz, fluor, alumínium, nikkel, kobalt, jód, króm. Vitamin: A, B, C, D, E.