Leírás
A lencse kedvező tulajdonságai
Étrendi hatását és biológiai értékét tekintve a lencse felülmúlja babot, vagy a borsót.
A lencse fontos fehérjeforrás, a vegetáriánusok számára elsőrendű táplálék. Könnyen emészthető fehérjét és szabad aminosavakat tartalmaz.
Vitaminok közül az A-vitamin, B1-, B2-, B9-, B11-vitamin található meg benne.
Ásványi anyagok közül kalciumot, foszfort, folsavat, magnéziumot, káliumot, cinket és vasat tartalmaz.
Ugyan magas a szénhidráttartalma, de mivel a glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják.
Tartalmaz rostokat, így fogyasztása jó az emésztőrendszernek, az anyagcserének.
A lencséből leggyakrabban leves vagy főzelék készül, de salátának is kitűnő. Főzés előtt néhány órára be szokták áztatni, így hamarabb megfő.
Indiában liszt formában mindennapos élelmiszer.
Ázsia hegyvidékeiről terjedt el. Jelenleg Európa déli, délkeleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik. Termesztése csak a mérsékelten meleg és nem szélsőségesen száraz éghajlatú vidékeken eredméyes. Magyarországon a vetésterülete nem számottevő.
100 gramm lencse tápértéke:

Energia KJ-ban: 1287
Energia Kcal-ban: 308
Zsír: 4,62g
- amelyből telített zsírsav: 0,77g
Szénhidrát: 28,88g
- amelyből cukor: 2,59g
Fehérje: 21,89g
Só: <0,01g
Receptek lencsével

Lencsefasírt
Lencseleves
Lencsefalatok
Vegán lencsefasírt
-
Lencseleves készítése - rövid videó
Vegán lencsefasírt készítése - rövid videó
Lencsesaláta
A lencsesaláta hozzávalói
- 25 dkg lencse
- 5 dkg vaj
- 1 db vöröshagyma (apróra vágva)
- 10 dkg sárgarépa (kockára vágva)
- 5 dl zöldség alaplé
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 1 evőkanál mustár
- 2 evőkanál citromlé
- 1 dl olívaolaj
- 1 csokor felaprított petrezselyem
A lencsesaláta elkészítése
1. A lencsét néhány órás áztatás után leszűrjük.
2. A hagymát pici zsiradékon megfonnyasztjuk, hozzáadjuk a felaprított sárgarépát és még néhány percig pirítjuk. Beletesszük a lencsét, a sót, a borsot és felöntjük a zöldséglével. Mire a levét elfővi, a lencse megpuhul.
3. Elkeverjük a mustárt az ecettel, és részletekben hozzáöntjük az olajat. A mustáros mártást a lencsével alaposan összekeverjük és a felaprított petrezselymet beleforgatjuk.