Leírás
A kurkuma jellemzői
A kurkumát indiai sáfránynak is nevezik és a gyömbérfélék családjába tartozik. Ez a gyógy- és fűszernövény Dél-Ázsiában őshonos.
A növény gyökérgumóját leforrázzák, megszárítják és porrá őrlik. Intenzív ízű, sárga színű fűszer, a curry pornak is alapanyaga, használata az indiai konyhában mindennapos. Színezőként ugyancsak elterjedt alapanyag.
A gyógyítók szerint a kurkuma a test és a lélek harmóniáját egyensúlyban tartja.
A KURKUMA VITAMIN ÉS ÁSVÁNYI ANYAG TARTALMA
Bőségesen található benne nátrium, kálium, A, B1, B2 és C-vitamin, vas és kalcium.
A KURKUMA HATÁSA A SZERVEZETRE
Jótékony hatással van az anyagcserére, az emésztésre, májvédő hatású, epehajtó, vértisztító. Karbantartja a vérkeringést és a koleszterinszintet. Jót tesz a bőrnek, szabályozza a faggyúmirigyek működését, támogatja a kollagén termelődést. Használhatjuk, ha gyomorpanaszunk van, túl sokat ettünk, ég a gyomrunk vagy bélgörcsök esetén is. Vízhajtó hatású, támogatja a vese működését
TITKA A KURKUMIN - ANTIOXIDÁNS
A kurkuma biológiailag aktív összetevője a kurkumin, ismert antioxidáns, gyulladásgátló, vírus-, baktérium- és gombaölő hatású, immunrendszert támogató. Kedvező hatással rendelkezik a cukorbetegség, az ízületi gyulladások, az Alzheimer-kór kezelésében.
FOGYÓKÚRÁHOZ
Fogyókúrázóknak is egyértelműen javasolható, mivel a kurkumin gátollja a zsírsejtek növekedését.
A KURKUMA KONYHAI FELHASZNÁLÁSA
Számtalan étel fűszerezhető kurkumával: levesek, mártások, szószok, krémek, köretek, zöldségek. Gyönyörű színt ad a rizsnek is. Akár egy szendvicsre szórva is finom és sárga színével ellenállhatatlan. A kurkuma port csak mértékkel használjuk, ne szorítsa háttérbe a többi ízt.
Receptek kurkumával
Napraforgósajt nemcsak vegánoknak
Karfiolpalacsinta
Aranytej kurkumával
Kapros, tökös köles
Citromtorta csicseriborsóliszttel
Csicseriborsós egyben sült
Kurkuma tea készítése
Másfél evőkanál kurkuma port keverjünk el 20 dkg mézzel. Ezt a sűrű krémet zárt üvegben tároljuk.
Tea készítésekor 1 evőkanál krémet tegyünk a csészébe. Adjunk még hozzá egy citrom levét, egy picike őrölt borsot egy darabka apróra vágott aszalt gyömbért és töltsük fel forró vízzel. Keverjük jól össze, és melegen kortyolgatva igyuk meg.
Származás: India
Cikkszám: 20328