Leírás
A kesudió jellemzői
A kesudió sok B2-, B3-, B6- és E-vitamint tartalmaz.
A kesudió hozzájárulhat az érrendszer karbantartásához, a koleszterinszintre kedvező hatással lehet.
Magas magnézium-tartalmának köszönhetően védhet a magas vérnyomástól, az izomgörcsöktől, hozzájárulhat a migrén és a fejfájás távoltartásához.
Kalcium-tartalma erősíti a csontokat és az izmokat.
A kesudió fogyasztása csökkentheti az epekő kialakulásának kockázatát.
Mindezeken felül jódot, cinket, rezet és vasat is tartalmaz, ezek ugyancsak elengedhetetlenek a szervezet számára.
Hogyan tároljuk a kesudiót?
A kesudiót száraz helyen, légmentesen záródó edényben célszerű tárolni. Ezt a magot a hűtőszerkényben akár fél évig is tárolhatjuk, fagyasztva egy évig is eláll.
Mihez lehet használni? Szinte mindent feldob, amihez hozzáadjuk: a vegán vajtól, szószokon át, süteményekhez és salátákhoz is kitűnő.
A kesudió Brazíliában őshonos, az Amazonas vidékéről származó örökzöld fa termése. Az Amerikába érkező hollandok, portugálok, franciák is megszerették a kesudió fa termését és azt az alma alakú áltermést, aminek a végén maga a mag elhelyezkedik. Az európai elterjedés előtt a portugálok már sokkal távolabbi tájakra is elvitték a kesudiót, próbálták meghonosítani és termeszteni a növényt. Így került el a kesudió Kelet-Afrikába és Indiába is. India ma a világ legnagyobb kesudió exportőre.
A lédús, ízletes alma nyersen fogyasztható és sokféleképpen felhasználható, ám könnyen megsérül, így a szállítást nem tűri, ezért nem ismerjük. Gyümölcslevet, lekvárt, szörpöt készítenek belőle.
A kesudiófa igazi termése azonban az alma végén megbújó mag. A magot dupla héjréteg és egy - rétegek között megbúvó – anyag védi a külvilágtól, ezért csak hámozottan kapható.
Rövid recept videó kesudióval - tejmentes, bogyós és krémes torta
Recept: kesudiókrémes tészta
Hozzávalók:
- 2 marék pirított kesudió
- 200 ml víz
- 200 ml kókusz tejszín
- 3 gerezd zúzott fokhagyma
- őrölt feketebors
- csipetnyi só
- 250 g száraztészta
- reszelt parmezán
Elkészítés:
A kesudiót botmixerrel a hozzáadott vízzel krémmé pépesítjük. A krémet egy serpenyőben összeforraljuk a tejszínnel, a fokhagymával és hagyjuk besűrűsödni. Beletesszük a sót, a borsot, a parmezánt és a közben megfőtt, leszűrt tésztát beleforgatjuk.
Cikkszám: 21105