Leírás
A hajdinaliszt jellemzői

A hajdinaliszt nem tartalmaz glutént, így lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Számtalan jó tulajdonsággal bír.
Magas élelmi rost tartalma miatt a korszerű étrendbe kiválóan beépíthető, jó hatással van az emésztőrendszerre.
Kiváló növényi fehérjeforrás, vegetáriánusok és vegánok egy előszeretettel használják.
Egy benne található vegyület révén képes szabályozni a vércukorszintet, ezért a fogyasztása
ajánlott cukorbetegek és inzulinrezisztenciában szenvedők számára.
Kedvező élettani hatással rendelkező biológiai anyagokat is tartalmaz, mint például antioxidáns hatású flavonoidok
Fogyasztása segíthet a visszerek megelőzésében.
Segít a koleszterinszint szabályozásában.
Jó hatással van a májra, segítheti a máj elzsírosodásának megelőzését.
Vitamintartalmát tekintve a hajdina értékes vitaminforrás; a B-vitamincsoport majdnem minden tagja megtalálható benne. Magas a tokoferol (E-vitamin), riboflavin (B2-vitamin) és tiamintartalma (B1-vitamin). C-vitamint is tartalmaz. Rutint (P-vitamint) tartalmaz, amely kiváló ellenszere a kapilláris vérzéseknek. Magas rutintartalma miatt a népgyógyászat a hajdinát a magas vérnyomás kezelésére gyógynövényként használta.
Az ásványi anyagok közül megtalálható benne a cink, a réz, a mangán, a kalcium, a magnézium.
Az ételeknek finom, friss, diós ízt ad. Felhasználható kenyerek, tészták készítéséhez.
100 gramm hajdinaliszt tápértéke:

Energia KJ-ban: 1520
Energia Kcal-ban: 362
Zsír: 3,8g
- amelyből telített zsírsav: 0,9g
Szénhidrát: 73g
- amelyből cukor: 1,9g
Fehérje: 11g
Só: <0,1g
Receptek hajdinaliszttel

Hajdinalisztes vegán palacsinta
Karfiolpalacsinta
Kukoricalepények
Ünnepi sós torta
Hamis hortobágyi palacsinta
Mini bagettek zöldségesen
Zöldségleves hajdinapalacsintával
Zöldséges kenyér gabonaliszt nélkül
Gluténmentes farsangi fánk
Aranygaluska banánvirágpudinggal
Pita
Kovásszal készült gluténmentes kenyér
Cikkszám: 21072