Leírás
A cikória kávé jellemzői
A cikória kávé őrölt és pörkölt cikóriaaszalványból készül.
A cikória jótékony hatását már igen régen felismerték.
- Gazdag magnéziumban, A-vitaminban, folsavban és ballasztanyagokban.
- Ezen kívül még tartalmaz szénhidrátot, zsírt és fehérjét,
- Továbbá kalciumot, káliumot, foszfort, vasat, B1-, B2- és C-vitamint, niacint.
- Helye van az egészséges táplálkozásban, mivel inulin tartalmú, ezáltal emésztést serkentő, májvédő hatású.
A cikória kávé finom, íze a feketekávéhoz hasonló. Ezért aki nem szeretne koffein tartalmú fogyasztani, azoknak ez a kávé jó alternatíva. Mivel koffein-mentes, gyerekek is fogyaszthatják.
A cikória az őszirózsafélék családjába tartozó mezei katáng nemesített változata. Egyes fajtáit levelükért termesztik. A gyökércikória fajtacsoport fajtáinak gyökeréből kávépótlót készítenek pörköléssel.
Már a görögök és a rómaiak is ismerték a vad és a termesztett cikóriát. Horatius még be is számolt jótékony hatásáról és finomságáról az "Ódás Könvv"-ében. Így írja; "Ahhoz, hogy jól megvacsorázzak, olíva, cikória és könnyű mályva kell nekem". Főleg Európában terjedt el, azon belül Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Hollandiában, és Magyarországon is egyre népszerűbb a fogyasztása.
Recept: feketekávé cikóriából
A cikóriás feketekávé hozzávalói
0.5 l víz
2 ek őrölt cikória kávé
édesítőszer ízlés szerint
A cikóriás feketekávé elkészítése
Hideg vízben feltesszük főzni a kávét. Figyeljünk rá gyakran, mert könnyen kifut. Ha felforrt, még néhány percig főzzük, majd állni hagyjuk hogy leülepedjen és végül leszűrjük.
Édesítve fogyasztható kávéként, vagy felesben tejjel keverve tejeskávéként.
Cikkszám: 21074