Leírás
A búzasikérről bővebben
A búzasikér, más néven búzafehérje maga a glutén. A sikérben fehérje, zsír, cukor, keményítő és más természetes összetevők találhatók. Használatával a tészták szénhidráttartalma csökken és nő a fehérjetartalma, továbbá az állaga is jobb lesz. A búzasikér egy rugalmas, duzzadásra képes alapanyag. A használata ajánlott kenyér sütésnél, diétás kelt tészták készítésénél. Szép magas kenyeret lehet vele sütni, anélkül, hogy a közepe beesne. 500-700 gramm kenyérre nagyjából egy evőkanálnyi búzasikér hozzáadása szükséges.
A búzasikér húshelyettesítő alternatíva
A búzasikér a vegetáriánusok és vegánok által gyakran fogyasztott szejtán (búzahús) alapanyaga. A búzahús sokféleképpen elkészíthető. Pörköltet lehet főzni belőle, leveles tésztába tölthetjük, lehet kirántani, pácolni vagy grillezni. Könnyen és egyszerűen ízesíthető, így ízvilágát a saját és a családunk ízléséhez igazíthatjuk. Állagát tekintve, a benne található fehérjék miatt kicsit rugalmasabb állagú. Fehérje tartalma magas, így kitűnően használható a növényi alapú konyhában fehérjepótlásra.
Javasolt a használatánál megnövelni a rosttartalmat, vagyis teljes kiőrlésű liszttel együtt fogyasszuk. Gluténérzékenyek számára nem ajánlott a fogyasztása.
Receptek búzasikérrel
Szejtánszeletek "vadas" szósszal
Krumplis csicseriborsótésztába töltött szejtán
Grillezett szejtánszeletek
Vegán kolbász
Füstös édes kolbászok ízes, édes szószban
Tápérték 100g búzasikérben
Energia KJ-ban: 2542
Energia Kcal-ban: 395
Zsír: max 2 g
amelyből telített zsírsav: < 0,1 g
Szénhidrát: 6 g
amelyből cukor: 0 g
Fehérje: 82 g
Só: 0,07 g
Cikkszám: 20003