Leírás
A gyömbér jellemzői

A gyömbér fűszernövény és gyógynövény egyszerre.
A gyömbérben 115 bioaktív összetevő található, melyek közül kiemelkedik a gingerol, amely antioxidáns hatású.
Tartalmaz A-, C-, E- és B-vitaminokat, magnéziumot, kalciumot, foszfort, káliumot, vasat és cinket.
Az aszalt gyömbér felhasználása
Az aszalt gyömbér önmagában is finom rágcsálnivaló. Tehetjük sokfajta édes süteménybe, gyümölcskenyérbe, salátákba, pudingokba, desszert krémekbe, levesekbe, teákba. Erős aromája és csípős íze miatt bánjunk vele óvatosan. Fűszerként kellemes a bab- és lencseételekben.
A gyömbér rövid története
A gyömbért Kínában már ősidők óta ismerik, már 3000 évvel ezelőtt termesztették Ázsiában, a középkorban pedig jelentős szerepet játszott a fűszer-kereskedelemben.A föníciaiak révén elkerült a Földközi-tenger vidékeire, megismerték az egyiptomiak, görögök, rómaiak. Európában a IX. században vált közkedvelt fűszerré. A gyömbért leginkább Dél-Ázsiában, Dél-Amerikában és Nyugat-Afrikában termesztik. Szabadban csak meleg éghajlaton nő, de üvegházban mérsékelt éghajlaton is termeszthető.Recept: Gyömbéres narancs-saláta
Hozzávalók:
- 3 db narancs
- 2-3 darabka aszalt gyömbér
- 1 marék dió
- 3-4 evőkanál méz
Elkészítés:
Az apróra vágott aszalt gyömbért rövid időre áztassuk be, hogy felpuhuljon. 2 db hámozott narancsot karikázzunk fel vékony szeletekre. Tegyük egy tálba, keverjük bele a leszűrt gyömbér darabkákat és a diót. Csorgassuk rá a harmadik narancs kifacsart levét és a mézet. A gyömbér íze jól harmonizál a naranccsal, de tehetünk még bele reszelt nyers sárgarépát és kevés őrölt fahéjat is.
Összetevők: aszalt gyömbér
Nyomokban tartalmazhat dióféléket, glutént, szezámmagot.
Cikkszám: 22388