Leírás
A barna rizs és jellemzői
A barna rizs lényegében egy feldolgozási, finomítási folyamat során keletkezik. A rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.
A rizs szénhidráttartalma a legmagasabb a gabonafélék között, 100 grammban átlagosan 75-80 gramm szénhidrát található.
A barna rizs rosttartalma tisztítja az emésztőrendszert, szelénium tartalma jó hatással van a szívműködésre.
Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barna rizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.
A különböző fajták a főzés után eltérő állagot mutatnak, ezért más-más célra szokás használni őket. A hosszú szemű fajták a főzés során nem tapadnak össze, pergősek maradnak, míg a rövid szeműek könnyen összeragadnak. A közepes szemű rizs keményítőtartalma jóval magasabb, mint a többi rizsé, besűríti a főzőlevet, ezért ez a fajta a legalkalmasabb a rizottóhoz, rizsfelfújthoz és töltelékekhez.
A Valoryz barna rizs előnyei:
– hipoallergén
– magyar mezőgazdaságból származó rizs
– magas rosttartalom segíti az emésztőrendszer normál működését
– vitaminok: B1, B2, B3, B6, E
– ásványi anyagok: foszfor, magnézium, cink, kálium, szelén
– omega 3-és 6 zsírsavakat tartalmaz, ami elengedhetetlen az egészséges szív- és érrendszerműködéséhez.
– a γ-oryzanol antioxidáns jótékony hatással van a koleszterinszintre
– sokoldalúan, egyszerűen felhasználható a konyhában
A barna rizs hosszabb idő alatt fő meg, mint a fehér rizs, ezért érdemes akár egy éjszakára is beáztatni és ezután főzzük meg 2,5-szeres mennyiségű vízben.
A rizsfogyasztás elsősorban Ázsiában terjedt el. Legnagyobb mennyiségben Kínában, Indiában és Indonéziában fogyasztják.
100 gramm barna rizs tápértéke:
Energia KJ-ban: 1469
Energia Kcal-ban: 347
Zsír: 3g
- amelyből telített zsírsav: 0,53g
Szénhidrát: 69g
- amelyből cukor: 1,2g
Fehérje: 7,8g
Só: <0,1g
Cikkszám: 20701