Leírás
Az aszalt sárgabarack igazi superfood
Az aszalt sárgabarack nem csak finom és különleges aromájú, hanem igen értékes tápanyag forrás, mivel az aszalás során megtartja a nyers gyümölcs ásványi anyag és vitamin tartalmát. Ezért is sorolják a legértékesebb táplálékaink közé.
Rendszeres fogyasztása egyebek mellett javítja az anyagcserét és segít a normál vérnyomás fenntartásában. A kálium hozzájárul a normál izomműködéshez. Nagy mennyiségben található benne vas, kálium, A-vitamin és Béta karotin.
A kálium vérnyomás csökkentő hatású, de az idegrendszer és az izmok működésére is jó hatással van.
Az A-vitamin késlelteti az időskori látásromlást, erős rákellenes hatású, pozitívan hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, illetve serkenti a máj méregtelenítő működését, és jótékony hatással van a bőrre, a haj növekedésére és a köröm állapotára.
Napi 2-3 adag aszalt sárgabarack rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szemfenéki meszesedés (makula-degeneráció) megelőzéséhez.
JÓTÉKONY HATÁSAI
• Magas mennyiségű Béta-karotin tartalma antioxidáns hatású.
• Rosttartalma jót tesz az emésztésnek, méregtelenítő hatású.
• Kéntartalma megelőzheti a rákos sejtek kialakulását.
• A vas életfontosságú jelentőséggel bír az oxigén szállításában, felhasználásában és raktározásában.
Mivel az egyik legnépszerűbb aszalt gyümölcs, felhasználása is nagyon széleskörű. Az illatos, aszalt sárgabarack müzlik, granolák, sütemények, gyümölcskenyerek és ínyenc különlegességek, sajttálak és Ünnepi fogások kedvelt hozzávalója.
Története, egyéb érdekesség az aszalt sárgabarackról
A sárgabarack Közép-Ázsiából származó, rózsafélék családjába tartozó, 4-8 méter magasra megnövő gyümölcsfa. Feltételezések szerint, a Kína és Pakisztán határán élő hunza népcsoport a sárgabaracknak köszönheti az egészségét és a magas életkort is.