Leírás
A szárított vagy aszalt paradicsom jellemzői
A szárított/aszalt paradicsom nem más, mint a nyár koncentrált íze. Igen intenzív, fűszeres paradicsomíze van, apró darabokra vágva igazi csemege. Az aszalás során folyadéktartalmának 90%-át elveszíti, 5 kg érett paradicsomból kb. 60 dkg szárított paradicsom lesz.
Közismert tény, hogy a paradicsom egészséges, A, B, C, E-vitamin, ásványi anyag- és nyomelem-tartalma jelentős, és aszalt változatban is ajánlott mind az ínyencek, mind az egészséges táplálkozásra törekvők számára.
Az aszalt paradicsom különösen fűszeres ízű a vízelvonás következtében, és sokoldalúan használható a konyhában.
Gazdagíthatunk vele salátákat, kelt tésztákat, kenyereket, pizzákat, tésztaételeket, de előételnek is nagyon finom.
100 gramm aszalt paradicsom tápértéke:
Energia KJ-ban: 710
Energia Kcal-ban: 169
Zsír: 0,5g
- amelyből telített zsírsav: 0,4g
Szénhidrát: 32g
- amelyből cukor: 32g
Fehérje: 3g
Só: 13g
Receptek aszalt paradicsommal
Lencsefasírt
Csicseriborsós egybensült
Bulgurrizibizi
Csicseriborsós egyben sült
Bazsalikomos penne aszalt paradicsommal
A bazsalikomos penne aszalt paradicsommal hozzávalói:
2 db zöldpaprika
2 db paradicsom
4-5 gerezd fokhagyma
1 marék friss bazsalikomlevél
4 db aszalt paradicsom
3 ek olívaolaj
30 dkg penne tészta
A bazsalikomos penne aszalt paradicsommal elkészítése:
A paprikát, a paradicsomot kisebb kockákra vágva a szétzúzott fokhagymával az olajon megpirítjuk. A szárított paradicsomot felkockázva hozzáadjuk, sózzuk, borsozzuk. Közben a tésztát sós vízben kifőzzük. A mártást 4-5 percig főzzük, és ha szükséges, a tészta főzőlevével hígíthatjuk. A leszűrt tésztát a mártáshoz keverjük és a tetejét néhány zöld bazsalikomlevéllel megszórjuk.