Leírás
Az agaragar jellemzői
Az agaragar maláj eredetű szó, jelentése kocsonya. Az agaragar port tengeri vörösmoszatokból nyerik, ételek sűrítésére és zselésítésére használják. Semleges ízű színtelen zselésítő, és ugyanúgy zselésít, mint a zselatin, de növényi eredetű. Készíthetünk vele lekvárokat, zseléket, krémeket, tortát, kocsonyát, ízesített aszpikot.
80% rosttartalommal rendelkezik, így táplálék-kiegészítőként emésztési rendellenességek ellen is alkalmazzák. Emésztést követően vizet szív magába, ettől nő a telítettség érzése.
Miért kedveli a gasztronómia az agaragart?
- Rendkívüli sűrítő, zselésítő hatása miatt (hidegtálak, aszpik)
- Már alacsony adagolás mellett is erős gélt képez (cukrászipari termékek)
- Melegítés közben is stabil marad, állagát tartja (szószok)
- Könnyen tárolható, használata egyszerű
- Vegetáriánusok is fogyasztják
Az agaragar használata
1 liter folyadékhoz kb. 5g agaragar port használjunk. Hideg folyadékban kell feloldani, majd a forróhoz keverni, 2-3 percig forralni. Az agaragar forrón híg, csak 40 fokon körül sűrűsödik be.